Elpriset varierar från dag till dag och från timme till timme när det handlas utifrån det rörliga priset på Nordpool. Genom styrning av värmepumpen efter priset på el kan du spara pengar. Det gäller både för uppvärmning av huset men även för varmvattnet i varmvattenberedaren.
Priset på el sätts enligt en avancerad modell där många olika energislag vägs in. Modellen har ifrågasatts då den bygger på både gas, olja, kolkraft och förnybar, ren elenergi. Beroende på tillgången av efterfrågan ändras elpriset timme för timme.
Faktorer som påverkar utbud och efterfrågan på el
Vid kallt väder behöver vi mer värme i våra hus. Då ökar efterfrågan på energi för uppvärmning och för oss med värmepumpar krävs mer energi. Om det samtidigt är låg produktion på el i till exempel vattenkraft och vindkraft kommer elpriset att stiga.
I Sverige har vi fyra olika zoner för elpriser och en begränsande faktor är våra kraftnät som inte klarar att föra över större mängder el. Därför kan elpriset vara lågt i norra Norrland (SE1) och samtidigt högt i Skåne (SE4).
När är elen billigast?
Det går generellt åt mer el under vissa tider på dygnet. Till exempel kring klockan 7-9 när vi vaknar och startar upp dagen. Många ska duscha, laga frukost och göra andra sysslor som kräver ström. Samma sak gäller på kvällen från kl 16-20 när vi kommer hem från skola och jobb.
På natten sover vi, arbetsplatser är stängda och det går helt enkelt åt mindre ström. Då är efterfrågan lägre och då sjunker i regel priset på el. Ett vanligt dygn för elpriset timme-för-timme kan se ut ungefär så här:
Man skulle kunna tänka sig att kylan på nätterna gör att uppvärmning driver upp efterfrågan så att elpriset skulle vara högt. Faktum är dock att elpriset i regel alltid är lägre på natten än på dagen. Men såklart finns det undantag så det bästa vore om man kunde styra uppvärmningen utifrån elpriset.
Acceptera ojämnare temperatur i huset
Normalt har vi våra element inställda på att hålla en viss temperatur med så kallade termostater. Om man vill kunna variera uppvärmning utifrån priset på el behöver man tänka om lite kring temperaturen i huset.
Låter man systemet helt följa elpriset kan det bli perioder med lägre driftläge och som en följd blir det ojämnare temperatur i huset. Det finns olika sätt att tackla detta på utifrån vad vi tycker är värdefullt.
Man kan till exempel köra med att ha en högre innetemperatur när elpriset är billigt och acceptera en lägre temperatur när elpriset är dyrt. Det skulle kunna vara att nattetid låta huset värmas till 23 grader och dagtid till 20 grader.
Det finns en viss bufferteffekt i våra hem där väggar, möbler och inredning kan hålla kvar en del av värmen ett tag.
Styra värmepumpen att göra varmvatten när elpriset är lågt
Att duscha varmt i flera minuter är en skön känsla. Vad många kanske inte tänker på är kostnaden som krävs för att värma vatten. Vid ett normalt elpris på 1 kr / kwh kan en dusch på 10-15 minuter kosta ungefär 10 kr. Det beror på hur mycket vatten som går åt och vilken temperatur man duschar i.
En bergvärmepump med en ackumulatortank kan värma vatten energieffektivt. Men när elpriset är högt kommer det att märkas extra mycket på kostnaden för att duscha.
I vissa lägen när elpriset ligger på 5-6 kr/kwh finns det mycket pengar att spara på att INTE duscha. En familj på fyra personer där alla vill duscha 10 minuter kostar helt plötsligt 200 kr…. per dag. Är det värt det?
Man kan såklart tänka sig att värma vattnet under en tid på dygnet då elpriset är lågt. Då kan man spara en hel del. Det gäller dock att systemet inte börjar göra mera varmvatten förrän priset på nytt är lågt. Normalt börjar ju värmepumpar att jobba för att fylla på varmvatten så fort det börjar tömmas.
Det gäller att ha smarta system för uppvärmning om man ska kunna kapa kostnader utifrån priset på el över dygnet.
Tibber och smartare styrning av hem
Ett elbolag som vuxit i popularitet är Tibber, som säljer förnybar el till inköpspris, helt utan påslag och jobbar därmed på ett annorlunda sätt än traditionella elbolag.
Tibber tjänar inte mer pengar för att du att gör av med mer el. Vi som är kunder betalar det pris som råder på elprismarknaden. Istället vill Tibber att kunderna ska optimera sin elförbrukning på lite olika sätt. Ett sådant är att deras app kan göra dig uppmärksam på när elpriset kommer att bli avvikande högt eller lågt.
I Tibber-appen kan du se elpriset för kommande dygnet och det går att koppla smartahem-lösningar. Den som har en elbil kan använda smartladdning och låta systemet automatiskt ladda elbilen när elpriset är som lägst det kommande dygnet.
För uppvärmning har Tibber flera kopplingar mot till exempel värmepumpar från NIBE. Du kan låta systemet styra bergvärmepumpen via uplink på ett smart sätt. Som Tibber-kund kan du köpa produkter till rabatterat pris för att göra ditt hem mer energieffektivt.
Det finns till exempel uppkopplade termostater som passar till vattenburna element (Netatmo Valve). Med smarta termostater som Ngenic Tune kan du få bättre styrning av bergvärme, elpanna och frånluftsvärmepumpar.
Alla som byter elbolag till Tibber kan få 400 kr att handla för i deras shop. Det räcker till exempel till att köpa flera smarta glödlampor. Men det går såklart att använda den välkomstbonusen som delbetalning på andra enheter för ett energismartare hem.