Borra för bergvärme

Att borra ett hål för bergvärme är inget man kan göra på egen hand. Du behöver anlita en professionell borrentreprenör. Här får du matnyttig information värt att veta innan du tar kontakt.

Vad kostar borrning för bergvärme?

Vad det kostar att borra efter bergvärme beror till största delen på hur djupt borrhål du behöver. Det bästa är att du tar in offerter från flera olika leverantörer om det går. Bor du på en mindre ort kanske du inte har så mycket att välja på. Att göra ett borrhål på 100 meter kostar kring 30 000 kr. För varje 25 meter extra kan man räkna med ca 6-7 000 kr påslag.

borrningsrig
Borrningsrig som borrar djupt hål i marken.

Tillstånd som krävs för borrning

För att få göra ett borrhål måste du ansöka om tillstånd för borrningen. I ansökan ska du fylla i uppgifter om värmeanläggningen, vilken installatör och borrare du tänker anlita. Ansökan ska också innehålla en karta över var du tänkt att borrhålet ska göras. För att kunna göra det måste du inhämta uppgifter om dragning av andra ledningar i området.

Ledningskollen.se, här kan du hämta kabelanvisning för el- och teleledningar som går i ditt område.

Tänk på att det är du som fastighetsägare som står ansvarig och får stå för eventuella skador som uppstår i samband med borrning.

Ansökningsblanketter kan fås direkt från miljöförvaltningen i din kommun eller via din installatör/borrare.

Prata med grannarna om borrhålet

Innan du kör igång bör du prata med dina grannar. Dels för att informera de om att du tänker borra men också för att det kan komma fram uppgifter som inte är registrerade. Om din granne har ett borrhål är det viktigt att ditt nya borrhål är på tillräckligt avstånd för att inte påverka varandra negativt.

minst 20 meter mellan borrhål för bergvärme
Det måste vara minst 20 meter mellan två borrhål för att undvika termisk kortslutning.

Om din granne inte har ett hål men vill ha möjligheten att anlägga bergvärme i framtiden är det sjysst att lämna tillräckligt avstånd. Försök komma överens om en lämplig placering. Det bör vara minst 20 meter mellan två borrhål för bergvärme för att undvika termisk kortslutning.

ROT-avdrag på borrningen

Borrningen räknas som en arbetskostnad och berättigar därför till ROT-avdrag. Det innebär för dig som beställer arbetet får göra avdrag med 50% av kostnaden för borrningen. Tidigare behövde du som beställare vänta tills deklarationen för att få tillbaka dina pengar men nu görs avdraget direkt. Se bara till att den som utför jobbet och fakturerar dig har lagt in ROT-avdraget och anmält det till Skatteverket.

Hitta en borrentreprenör nära dig

Borrföretagen är en sammanslutning av Sveriges oberoende borrföretag. Organisationen bildades 2019 som en sammanslagning av Geotec och Avanti.

De kan hjälpa dig att hitta en borrare i närheten där du bor. Via deras hemsida kan du även göra offertförfrågan som skickas till alla anslutna företag som har ditt postnummer som arbetsområde.